Vanliga frågor

Här finner du frågor och svar på de vanligaste frågorna som återkommit på sidan.

Vad är viktigast att tänka på i när man ska bli kock?

Om man ska kunna lyckas som kock i Sverige är en grundförutsättning att man ska kunna laga mat, men det krävs mer än så för att kunna jobba effektivt i ett kök. Det är inte att kunna vinna en kockduell ensam som i kockarnas kamp på tv, utan det är främst att kunna samarbeta med allt och alla, då du sällan är helt själv i köket. Om kockar ej kan jobba med varandra så går hela restaurangen dåligt, så det är viktigt att kunna hålla en bra feeling i köket och klara av en hel del stress.

De 5 viktigaste kockegenskaperna:

  • Kommunicera och lyssna
  • Stresstålig
  • Arbeta flexibelt
  • Vilja att utvecklas
  • Våga ta risker

Vad är veganism och finns det olika sätt att vara vegan?

Vegetarisk mat delas oftast in i 3 olika genre:

  • Vegansk mat består helt av råkost eller enklare sagt grönsaker, utan något inslag från kött, så man räknar bort kött, mjölkprodukter, skaldjur, fisk, ägg eller honung från sin kost.
  • Lakto ovo vegetarisk kost innehåller grönsaker, mjölkprodukter och även ägg.
  • Laktovegetarisk kost innehåller grönsaker och laktos.

Hur många Veganer finns det i Sverige?

I Djurens Rätts senaste opinionsundersökning, gjord av Novus i Maj 2018, svarade 10 procent av svenskarna att de är vegetarianer eller veganer vilket är en ökning från den tidigare undersökningen från april 2016 där siffran landade på 8%.

Hur får man köttet mört och inte segt då man tillagar det?

Det kött som man köper som hemmakock är oftast inte likadant som det som man köper till restaurangen. Det är ofta inte hängt på samma sätt. Vårt tips är att låta köttet som är köpt för hemmabruk, ligga framme ett par timmar i rumstemperatur. Sen såklart också använda sig utav vassa knivar.

Vilket kött är nyttigast?

Under många år har ryktet gått att kyckling är det nyttigaste köttet och allt fler restauranger har tillägnat stora delar av menyn till olika kycklingrätter.
Klart att kyckling är väldigt nyttigt men forskare har tagit fram att det egentligen är fribetande djur som är de mest hälsosamma. Helst ska djuret leva i det vilda och kunna välja sin egen diet från naturen, så den nya mat trenden är ren som har börjat dyka upp på middagsmenyerna runt om i Sverige.

Är kaffe nyttigt?

Under många år har den offentliga synen på kaffe gått upp och ner gällande nyttan av att dricka kaffe. Man brukar säga 3 nyttiga koppar kaffe och det stämmer ganska bra, då forskare tagit fram bevis på att dricka kaffe minskar chansen mot diabetes, håller vikten nere samt skyddar mot cancer. Dessa tre exempel låter inte dumma alls och med vetskapen av att du måste dricka 1 liter Coca Cola för att få samma uppiggande effekt som en kopp svart kaffe.

Vem dricker mest kaffe i världen och var kommer kaffe ifrån?

Kaffe är efter vatten den dryck som dricks mest. Kaffet som ursprungligen kommer från Etiopien har som ni ser varit en superhit ända sedan 1500 talet och det dricks ungefär tre tusen miljoner koppar kaffe runt om i världen varje dag.
Landet Italien som sägs älska kaffe i alla dess former, konsumerar ungefär 4,5 kg kaffe i Italien per person och år, men Finland är det land som dricker mest kaffe, ca 10 kg per person.

Sverige är tvåa med ca 9kg per person – det blir drygt 3 koppar om dagen.

Vad ska man tänka på med nyårsdessert?

Vad som är viktigt när man ska förbereda dessert för högtider är att anpassa sig efter kvällens planering. Då nyår brukar vara en festlighet med mycket rörelse och händelser så känner vi att en mindre bärbar nyårsefterrätt hade passat utmärkt.
Ett bra exempel hade varit en len Pannacotta, Crème Brulee eller varför inte en liten Cheesecake hade underlättat och förgyllt kvällen.