Caffe Lungo Recept

- Vad är caffe lungo?

Caffe lungo är en kaffetyp som liknar espresso men har mer vatten, vilket ger en mildare smak och en större mängd kaffe. Lungo, som betyder "lång" på italienska, beskriver den förlängda bryggtiden och den större volymen av drycken jämfört med en traditionell espresso. På grund av den extra mängden vatten, utvinns andra smakprofiler från kaffebönorna, vilket kan ge en unik upplevelse för kaffeentusiaster. Många föredrar lungo för dess balanserade styrka och fyllighet utan överväldigande intensitet. Här är vårt bästa caffe lungo recept, med inspiration från monteriva.se.

Ingredienser:

  • Fräscht vatten
  • Färskmalda espressobönor

Utrustning:

  • Espressomaskin

Instruktioner:

  1. Förbered espressomaskinen: Se till att din espressomaskin är ren och redo att användas. Värm upp maskinen enligt tillverkarens instruktioner.
  2. Mät upp och mal bönorna: För en lungo brukar man vanligtvis använda samma mängd kaffe som till en espresso, vilket är cirka 7–9 gram. Mal bönorna till en finhet som passar för espresso. Vi kan tipsa om Zoegas bönor Espresso Della Casa som ger en god smak.
  3. Packa kaffet: Placera det malda kaffet i portafiltret. Använd en tamper för att pressa ner kaffet jämnt i filtret. Det bör inte vara för tätt packat, men det bör vara jämnt fördelat.
  4. Brygg kaffet: Sätt i portafiltret i din espressomaskin. Starta bryggningen. För en lungo vill du brygga mellan 110–120 ml kaffe. Detta är mer än den traditionella espressomängden på 25–30 ml, och det är därför det kallas "lungo", vilket betyder "lång" på italienska.
  5. Servera: Häll den färdiga lungon i en förvärmd kopp och njut!

Fler goda kafferecept

Älskar du också känslan av en välsmakande kopp kaffe? För alla kaffeentusiaster som söker nya sätt att njuta av sitt favoritbrygg, här är tre utsökta recept som tar din kaffeupplevelse till nya höjder. Från den rika och intensiva smaken av en cortado till den subtila elegansen i en macchiato, och inte att förglömma den uppfriskande känslan av en hemmagjord islatte – dessa recept kommer säkerligen att förgylla dina kaffestunder.

Kaffe Cortado: Cortado, som kommer från Spanien, är det perfekta valet för de som föredrar en stark, men ändå balanserad kaffesmak. Det består av lika delar espresso och ångad mjölk, vilket minskar syrligheten samtidigt som kaffets robusta karaktär behålls. För att göra en cortado, börja med att brygga en stark espresso. Häll sedan i lika mycket ångad mjölk för att skapa en harmonisk blandning av olika smaker.

Kaffe Macchiato: Macchiato, som bokstavligen betyder "fläckad" på italienska, är en espresso med en liten mängd mjölk. Detta kaffe är idealiskt för de som uppskattar espressons intensiva smak men med en mjukare ton. För att göra en macchiato, brygg en espresso och tillsätt sedan en sked ångad mjölk och mjölkskum. Resultatet är en stark, men mjukt tempererad dryck som är både enkel och sofistikerad.

Hemmagjord islatte: För de varma dagarna finns det inget bättre än en svalkande islatte. Detta recept kombinerar det bästa av kaffe och is för en uppfriskande dryck. Brygg först en stark kaffe eller espresso och låt den svalna. Fyll sedan ett glas med is och häll över kaffet. Tillsätt kall mjölk och sötning efter smak. Rör om och njut av en perfekt balanserad och uppfriskande islatte.


Relaterade frågor och svar

Vad är skillnaden på lungo kaffe och kaffe cortado?

Lungo är ett kaffe som tillreds genom att låta mer vatten rinna genom ett espresso-kaffe, vilket resulterar i en längre dryck än en standardespresso. Cortado är en espresso som har mildrats med en liten mängd varm mjölk. Huvudskillnaden ligger alltså i tillsatsen av mjölk i cortadon och den större vattenmängden i lungon.

Vad är lungo Nespresso?

Lungo Nespresso är en typ av kaffe som bryggs med Nespresso-maskiner. "Lungo" betyder "lång" på italienska, vilket hänvisar till ett längre utdraget espresso-shot. Istället för den typiska mängden vatten som används för en espresso, använder lungo mer vatten, vilket ger en större och något svagare kopp kaffe.

Vad är skillnaden på lungo och espresso?

Lungo och espresso är båda kaffedrycker gjorda med en espressomaskin. Skillnaden ligger i mängden vatten som pressas genom kaffet: espresso använder en liten mängd vatten som ger en koncentrerad dryck, medan lungo använder mer vatten vilket resulterar i en svagare och större dryck. I princip är lungo en "förlängd" espresso.

Vilket sorts kaffe är starkast?

Styrkan i kaffe beror på bryggmetod, kaffebönans rostningsgrad och hur mycket kaffe som används per vattenmängd. Espresso betraktas ofta som den starkaste bryggmetoden eftersom den ger en mycket koncentrerad kaffedryck på kort tid. Dock kan andra metoder, som turkiskt kaffe, också ge mycket starka resultat om mycket kaffe används. Valet av rostningsgrad kan också påverka uppfattad styrka och smak.

Vad är lungo Barista?

"Lungo Barista" är inte en standardiserad term inom kaffevärlden som "lungo" eller "espresso". Det kan möjligtvis vara ett specifikt varumärke, en produkt eller en särskild stil av lungo som någon producent eller kafé har skapat.