Köksmästare - Utbildning

Drömmer du om att bli köksmästare eller kökschef? Som köksmästare är du en av restaurangens nyckelspelare i och med den ledande rollen du har i restaurangens kök. En köksmästare finns i så gott som varje restaurang och kanske är du bekant med köksmästare Stickan Backe och Calle Svensson ur SVT-succén Vår tid är nu? Då har du säkert en redan god bild av vad en köksmästare gör. Men hur blir man egentligen köksmästare?

Gå en utbildning – Bli köksmästare!

I en utbildning för blivande köksmästare får du lära dig hur du ska maximera lönsamheten i din restaurang. Om du redan har tidigare erfarenhet av att jobba som kock, kallskänka eller souschef, kan du vidareutbilda dig för att får de kunskaper som förväntas av en köksmästare.

Vad gör en köksmästare?

En köksmästare är den person i en restaurang som leder arbetet i köket och som ansvarar för att maximera lönsamheten. Köksmästaren är i grund och botten en kock vars uppgifter sträcker sig längre än till tillagning.

Vad är det för skillnad på kökschef och köksmästare?

En kökschef och en köksmästare är i princip samma sak, både i folkmun och i restaurangvärlden. Köksmästare är det ord som historiskt sett har använts, men på senare år har alltså även kökschef blivit ett alltmer vedertaget uttryck. En köksmästare vars arbetsplats är på ett fartyg kallas för sjöintendent.

Köksmästare - Arbetsuppgifter

En köksmästares arbetsuppgifter består av omväxlande arbetssysslor. Här listar vi några av köksmästarens vanligaste arbetsuppgifter.

  • Ansvar för schemaläggning, bemanning och rekrytering
  • Personalansvar med arbetsplatsträffar och medarbetarsamtal
  • Ansvar för inköp av råvaror
  • Ansvar för att sätta restaurangens meny
  • Övergripande ansvar för restaurangens lönsamhet
  • Ansvar för arbetsmiljö samt framtagning och upprätthållande av köksrutiner
  • Ekonomiansvar med planering och uppföljning
  • Ansvar för den dagliga driften i köket

Lön - Köksmästare

En genomsnittlig lön för en köksmästare ligger på mellan 32 000 och 40 000 kronor, enligt statistik från kockjobb.se och Unionen. Det finns många faktorer som kan påverka din lön både positivt och negativt; din erfarenhet och skicklighet, arbetsplatsens storlek, antalet anställda som du ska leda arbetet för, omfattningen på ditt ekonomiansvar och vilka andra löneförmåner du har, är några faktorer som vägs in när lönen ska bestämmas.