Kaffe macchiato Recept

- Vad är macchiato?

Kaffe macchiato är en italiensk kaffedryck som består av espresso "märkt" eller "fläckad" med en liten mängd ångad mjölk. Namnet "macchiato" betyder "fläckad" på italienska, vilket hänvisar till hur mjölken tillsätts till espresson. Drycken syftar till att ha den starka smaken av espresso med en liten mjukning från mjölken. Här hittar du vår stora favorit när det kommer till kaffe macchiato recept. Receptet är inspirerat av ett liknande på monteriva.se.

Ingredienser:

  • Espresso (en dubbel shot, ca 60 ml). Gärna med dessa espressobönor från Svanfeldts Coffee.
  • Ångad mjölk (ca 15-30 ml). Med fördel en specifik lattemjölk, likt LatteArt från Arla.

Instruktioner:

  1. Förbered espresso: Använd en espressomaskin för att brygga en dubbel shot av espresso direkt i en förvärmd kopp.
  2. Ånga mjölken: Häll mjölken i en mjölkkanna och använd espressomaskinens ångfunktion för att ånga mjölken tills den når en temperatur av ungefär 65°C. Mjölken bör ha en tjock och krämig konsistens med små mikrobubblor.
  3. Häll mjölken över espresson: Häll försiktigt den ångade mjölken över espresson. Syftet är att bara toppa espresson med ett tunt lager av mjölk, så använd en sked för att hålla tillbaka skummet om det behövs.
  4. Servera: Din kaffe macchiato är nu klar att njutas av!
  5. Om du vill kan du också tillsätta smaksättning, som vaniljsyrup eller karamellsirap, för att anpassa drycken efter dina preferenser.

Fler goda kaffedrycker

Upptäck en värld av rika och aromatiska kaffedrycker bortom den klassiska macchiaton. Varje dryck erbjuder en unik smakupplevelse som förgyller din kaffestund. Utforska dessa alternativ och hitta din nya favorit bland kaffets många nyanser.

Kaffe Cortado: Ett härligt alternativ för dig som uppskattar en starkare kaffesmak med en mjuk touch. Kaffe cortado balanserar skickligt intensiteten i espresson med en liten mängd ångad mjölk. Resultatet är en kort, men kraftfull dryck som är perfekt för en snabb paus i vardagen.

Caffe lungo: Passar dig som föredrar en mildare och mer utdragen kaffesmak. Denna dryck tillagas genom att mer vatten passerar genom espressokaffet, vilket ger en större kopp med mjukare smak. Det är en utmärkt dryck för en avkopplande stund.

Hemmagjord islatte: För en svalkande och uppfriskande variant, prova en hemmagjord islatte. Denna enkla men utsökta dryck kombinerar kylt kaffe med is och en generös mängd mjölk. Perfekt för varma dagar eller när du önskar en mindre intensiv kaffesmak.


Relaterade frågor och svar

Vad är en latte macchiato?

En latte macchiato är en kaffedryck som består av varm mjölk och en skvätt espresso. Espresson hälls i mjölken vilket skapar ett "fläckigt" utseende. Därför kallas den "macchiato", som betyder "fläckig" på italienska.

Vad är skillnaden på cortado och macchiato?

Cortado är en espressodryck som balanseras med en lika stor mängd varm mjölk, vilket reducerar syrligheten i espresson. Macchiato, å andra sidan, har en större mängd espresso jämfört med mjölk, med bara en skvätt skummad mjölk. Skillnaden ligger huvudsakligen i mjölkens mängd och konsistens.

Vad innehåller en kaffe macchiato?

En kaffe macchiato är en espressobaserad dryck med en liten mängd skummad mjölk tillsatt. Mjölken "fläckar" espresson, vilket ger drycken dess namn. Huvudingredienserna är alltså espresso och skummad mjölk.

Vad är skillnaden mellan en kaffe macchiato och en islatte?

En kaffe macchiato är en varm espressodryck där en liten mängd skummad mjölk "fläckar" espresson. Islatte, däremot, är en kall kaffedryck som består av espresso blandat med kall mjölk och is. Huvudskillnaden ligger i temperatur och mjölkproportion: macchiato har mindre mjölk och serveras varm, medan islatte har mer mjölk och serveras kall.

Vad är skillnaden på cappuccino och macchiato?

En cappuccino består av lika delar espresso, varm mjölk och skummad mjölk, vilket skapar en rik och skummande konsistens. En macchiato är främst espresso "fläckad" med en liten mängd skummad mjölk. Huvudskillnaden ligger i mjölkproportionerna.

Vad är skillnaden mellan latte och latte macchiato?

En latte är en dryck bestående av espresso toppad med mycket varm mjölk och eventuellt en liten mängd skum. Latte macchiato startar med varm mjölk och får sedan en skvätt espresso hälld i den, vilket skapar ett "fläckigt" utseende. Skillnaden ligger i tillagningssättet och proportionerna av ingredienserna.

Vad betyder macchiato?

"Macchiato" är ett italienskt ord som betyder "fläckad" eller "stänkt". I kaffesammanhang syftar det på en espressodryck som har "fläckats" med en liten mängd mjölk. Det används för att beskriva kaffedrycker där mjölk läggs till i mindre mängder än i traditionella mjölkbaserade kaffedrycker.