Laga asiatisk mat – hitta ingredienser och recept

Den asiatiska matkulturen är mångfacetterad och olikartad – men bjuder på mängder av goda rätter, med vissa gemensamma drag och huvudingredienser. Att laga asiatisk mat är inte svårare än annan mat, bara du vet hur du ska göra. Här tipsar vi om var du hittar ingredienser av hög kvalitet och recept som hjälper dig på vägen!

Köp asiatiska livsmedel online

Något av det viktigaste med all matlagning, inte bara asiatisk, är att du använder rätt råvaror och ingredienser. Med matvaror av hög kvalitet kan du höja nivån på de mest grundläggande recepten.

Asiatiska recept

Om du vill laga goda asiatiska rätter men inte känner dig helt bekväm med ingredienserna eller tillagningen, hjälper det mycket med tydliga recept av duktiga kockar! Googla dina favoriträtter för att hitta mängder av recept på nätet; här tipsar vi om två sidor som samlar asiatiska recept att laga hemma:

Godare.se

Aftonbladets matsajt Godare finns fler än 100 recept på asiatisk mat, med betyg och tidsåtgång tydligt listat. Hitta en ny asiatisk favoriträtt idag!

Matskafferiet

På Matskafferiet finns över 600 recept, och många asiatiska maträtter. Här hittar du nudelrätter, wok och grytor – både med kött och vegetariska alternativ.

Asiatiska nudlar

Nudlar är en av de viktigaste basingredienserna i asiatisk mat, och det finns mängder av olika sorters nudlar, dels i olika delar av Asien, dels inom respektive lands matkultur. Enligt en artikel hos BBC har man hittat rester av nudlar i Kina som är 4 000 år gamla, vilket antas bevisa var man först tillagade dem.

Olika typer av nudlar används i olika maträtter. Några vanliga typer av nudlar är:

  • Äggnudlar – Tillagas på ägg och vetemjöl
  • Risnudlar – Görs med rismjöl som bas
  • Glasnudlar – Har stärkelse från bönor som bas och är transparenta
  • Sobanudlar – Grövre nudlar gjorda på bovete
  • Udonnudlar – tjockare vetenudlar med neutral smak
  • Ramennudlar – Långa vetenudlar som används specifikt till ramen

Dumplings

Dumplings eller Jiaozi på kinesiska är små degknyten fyllda med valfria tillbehör, som kött eller grönsaker. Jiaozi är populära i Kina och östra Asien, men även i andra delar av världen, inte minst här hemma i Sverige. Dumplings kan kokas, ångas eller friteras och serveras med olika tillbehör.


Hot Pot

Kinesisk Huo guo, eller hot pot på engelska, kallas ibland Eldgryta på svenska. Det är en tillagningsmetod som också betecknar de rätter som tillagas. I en stor metallgryta kokas en stark buljong över eld. Kött och grönsaker tillsätts, och doppas sedan i en dipsås. Hot pot kan liknas vid en fondue och är en populär rätt för större sällskap och trevligt umgänge.


Asiatiska snacks och drycker

Om du inte orkar laga något själv, eller bara är sugen på sötsaker, finns det många typiska asiatiska snacks och drycker, från olika tesorter och kakor till läs med roliga smaker och spännande godissorter. Testa ett klassiskt mjölkte eller soltorkade asiatiska frukter!