Islatte är en kall dryck som kombinerar starkt bryggd kaffe eller espresso med kall mjölk och isbitar. Ofta tillsätts något sött i kaffedrinken såsom socker, sirap eller kondeserad mjölk. Islatte dricks extra mycket under sommarens varma månader och är lätt att göra hemma. Nedan ser du ett recept på en hemmagjord islatte, med inspiration från Monteriva.
En islatte är enkelt att göra hemma. Allt du behöver är kaffe, mjölk, is och något gott att söta drycken med. Har du ingen espressomaskin går det bra att använda vanligt kaffe som du har bryggt extra stark.
Mängden espresso i en islatte varierar beroende på personliga preferenser. I en standardstorlek för islatte brukar det oftast vara en till två shots av espresso, men när du gör islatten hemma kan du såklart välja själv hur mycket du vill ha.
Mängden kalorier i en hemmagjord islatte varierar avsevärt beroende vad du har i men en uppskattning kan vara 100-150 kcal. Kaffe innehåller inte några kalorier så det är mjölken (som innehåller omkring 40-60 kcal per 100g) som tillför kalorier. Sirap, socker eller kondenserad mjölk tillför också en del kalorier.
En kaffe macchiato består av espresso med en liten mängd skummig mjölk ovanpå, vilket ger ett "fläckat" utseende åt kaffet. Islatte är kallt kaffe eller espresso blandat med mjölk och serverat över is. Medan macchiato betonar espresson, betonar islatte mjölken och kylan.