Hemmagjord islatte - Recept

- Vad är islatte?

Islatte är en kall dryck som kombinerar starkt bryggd kaffe eller espresso med kall mjölk och isbitar. Den kan sötas och smaksättas efter önskan, till exempel med socker, sirap eller olika aromer. Drycken är populär under varma månader och serveras ofta i kaféer och restauranger. Här är vårt bästa recept på hemmagjord islatte, med inspiration från Monteriva.

Ingredienser:

 • Starkt bryggd kaffe eller espresso – ca 100 ml. Vi älskar en mörkrostad böna, som exempelvis Franskrost från Arvid Nordquist.
 • Isbitar
 • Mjölk (eller alternativ mjölk, t.ex. Alpro mandelmjölk eller Oatley havremjölk) – ca 200 ml
 • Sötning efter önskan (t.ex. socker)
 • Valfritt: arom (t.ex. vaniljsyrup eller chokladsyrup)

Instruktioner:

 1. Börja med kaffet: Brygg en stark kopp kaffe eller espresso. Låt det svalna en stund eller ställ i kylskåp för att kyla ned snabbare.
 2. Isbitar: Fyll ett stort glas med isbitar. Isbitarna kommer inte bara att kyla din latte, men också späda ut kaffet lite så det inte blir för starkt.
 3. Tillsätt kaffe: Häll över det svalnade kaffet/espresson i glaset med isbitar.
 4. Mjölk: Tillsätt mjölk till ditt glas. Mängden mjölk kan variera beroende på hur mjölkig du föredrar din latte. Rör om ordentligt.
 5. Sötning och arom: Om du vill ha din islatte sötad, tillsätt din föredragna sötning. Om du även vill tillsätta någon smak/arom, gör det nu.
 6. Rör om och servera: Rör om din islatte så att allt blandas ordentligt och servera genast. Njut!

Relaterade frågor och svar

Hur gör man islatte?

Brygg ett starkt kaffe eller espresso. Häll det över ett glas fyllt med is. Tillsätt mjölk eller grädde efter smak och rör om. Mer ingående beskrivning hittar du ovan i vårt recept på islatte.

Vad innehåller islatte?

Islatte är en uppfriskande dryck som kombinerar flera ingredienser. Den grundläggande sammansättningen inkluderar is, espresso och mjölk. För dem som föredrar en sötare smak kan sockersirap eller andra sötmedel tillsättas. Ibland kan smakförstärkare som vanilj eller karamell läggas till för extra smak.

Hur mycket espresso i islatte?

Mängden espresso i en islatte varierar beroende på personliga preferenser. I en standardstorlek för islatte brukar det oftast ingå en till två shots av espresso. Denna mängd ger drycken dess distinkta kaffesmak samtidigt som den balanserar mjölkens krämighet.

Vad är skillnaden mellan en kaffe macchiato och islatte?

En kaffe macchiato består av espresso med en liten mängd skummig mjölk ovanpå, vilket ger ett "fläckat" utseende åt kaffet. Islatte är kallt kaffe eller espresso blandat med mjölk och serverat över is. Medan macchiato betonar espresson, betonar islatte mjölken och kylan.

Hur gör man barista kaffe?

Barista kaffe är konsten att tillverka kaffe till perfektion. För att uppnå detta börjar en barista med att välja högkvalitativa, färska kaffebönor. Bönorna mals precis innan bryggning för att bevara deras färskhet. Användningen av en professionell espressomaskin är viktig, eftersom den extraherar smakerna från det malda kaffet under högt tryck. Rätt vattentemperatur och teknik är också avgörande för en utsökt kopp kaffe.

Hur många kalorier i en islatte?

Kaloriinnehållet i en Islatte kan variera avsevärt beroende på dess ingredienser. En grundläggande islatte med enbart is, espresso och osötad mjölk ligger vanligtvis runt 100–150 kalorier. Om man lägger till sockersirap, grädde eller smaksättningar kan antalet kalorier öka betydligt. Det är därför viktigt att vara medveten om vad man tillsätter om man vill ha koll på kaloriintaget.