Hemmagjord islatte

- Vad är islatte?

Islatte är en kall dryck som kombinerar starkt bryggd kaffe eller espresso med kall mjölk och isbitar. Ofta tillsätter något sött i kaffedrinken såsom socker, sirap eller kondeserad mjölk. Drycken är populär under varma månader och serveras ofta i kaféer och restauranger. Här är vårt bästa recept på hemmagjord islatte, med inspiration från Monteriva.

Ingredienser:

 • Starkt bryggd kaffe eller espresso – ca 100 ml. Vi rekommenderar en mörkrostad böna, som exempelvis Franskrost från Arvid Nordquist.
 • Isbitar
 • Mjölk (eller alternativ mjölk, t.ex. Alpro mandelmjölk eller Oatley havremjölk) – ca 200 ml
 • Sötning efter önskan (t.ex. socker)
 • Valfritt: Smaksättning (t.ex. vaniljsyrup eller chokladsyrup)

Instruktioner:

 1. Börja med kaffet: Brygg en stark kopp kaffe eller espresso. Låt det svalna en stund eller ställ i kylskåp för att kyla ned snabbare.
 2. Isbitar: Fyll ett stort glas med isbitar. Isbitarna kommer inte bara att kyla din latte, men också späda ut kaffet lite så det inte blir för starkt.
 3. Tillsätt kaffe: Häll över det kalla kaffet eller espresson i glaset med isbitar.
 4. Mjölk: Tillsätt mjölk till ditt glas. Anpassa mängden mjölkt utifrån hur stark du vill ha din islatte.
 5. Sötning och smaksättning: Om du vill ha din islatte sötad kan du tillsätta socker, sirap eller kondenserad mjölk.
 6. Rör om och servera: Rör om din islatte så att allt blandas ordentligt och servera genast. Njut!

Relaterade frågor och svar

Vad innehåller islatte?

Islatte är en uppfriskande dryck som kombinerar flera ingredienser. Den grundläggande sammansättningen inkluderar is, espresso och mjölk. För dem som föredrar en sötare smak kan sockersirap eller andra sötmedel tillsättas. Ibland kan smakförstärkare som vanilj eller karamell läggas till för extra smak.

Hur mycket espresso ska det va i?

Mängden espresso i en islatte varierar beroende på personliga preferenser. I en standardstorlek för islatte brukar det oftast ingå en till två shots av espresso. Denna mängd ger drycken dess distinkta kaffesmak samtidigt som den balanserar mjölkens krämighet.

Hur många kalorier är det i en islatte?

Kaloriinnehållet i en Islatte kan variera avsevärt beroende på dess ingredienser. En grundläggande islatte med enbart is, espresso och osötad mjölk ligger vanligtvis runt 100–150 kalorier. Om man lägger till sockersirap, grädde eller smaksättningar kan antalet kalorier öka betydligt. Det är därför viktigt att vara medveten om vad man tillsätter om man vill ha koll på kaloriintaget.

Skillnad mellan macchiato och islatte?

En kaffe macchiato består av espresso med en liten mängd skummig mjölk ovanpå, vilket ger ett "fläckat" utseende åt kaffet. Islatte är kallt kaffe eller espresso blandat med mjölk och serverat över is. Medan macchiato betonar espresson, betonar islatte mjölken och kylan.