En "cortado" kommer från det spanska ordet "cortar", vilket betyder "att skära". I kaffesammanhang refererar det till att man "skär" det starka kaffet med en liten mängd mjölk. Det är ett populärt sätt att dricka kaffe i Spanien och andra delar av världen. Här är ett enkelt recept på en Kaffe Cortado, som vi har inspirerats av från monteriva.se:
Skillnaden mellan kaffe cortado och macchiato ligger i mängden och behandlingen av mjölken. En cortado består av espresso blandad med en liten mängd uppvärmd mjölk, vilket ger en jämnare blandning. Macchiato, å andra sidan, är en espresso "fläckad" eller "märkt" med en droppe ångad mjölk eller mjölkskum, vilket resulterar i en starkare kaffesmak med bara en hint av mjölk.
Skillnaden mellan cortado och caffe lungo ligger i tillredning och ingredienserna. Cortado är en espresso som "skärs" med en liten mängd uppvärmd mjölk. Lungo, å andra sidan, är en espresso som bryggs med mer vatten, vilket ger en längre extraktion och en större mängd dryck än en standardespresso. Detta resulterar i en svagare smak jämfört med en konventionell espresso.
Skillnaden mellan cortado och cappuccino ligger i proportionerna av kaffe till mjölk och hur mjölken är förberedd. cortado består av espresso blandat med en liten mängd uppvärmd mjölk, medan cappuccino innebär espresso toppad med ångad mjölk och mjölkskum. Cappuccino har oftast ett tjockare skikt av skum.
Av de vanligaste kaffedryckerna har latte mest mjölk. En latte består huvudsakligen av ångad mjölk toppad med en liten mängd espresso. Proportionerna av mjölk till kaffe är mycket högre i en latte jämfört med andra kaffedrycker som cortado, cappuccino eller espresso.