Kaffe cortado

- Vad är cortado?

En "cortado" kommer från det spanska ordet "cortar", som betyder "att skära". I kaffedrycken cortado innebär det att man "skär" det starka kaffet med en liten mängd mjölk. Det är ett populärt sätt att dricka kaffe i Spanien och andra delar av världen. Här är ett enkelt recept på en Kaffe Cortado, med inspiration från monteriva.se:

Ingredienser:

  • Espresso - 1 shot (cirka 30 ml)
  • Ångad mjölk - cirka 30 ml

Instruktioner:

  1. Förbered espresso: Börja med att brygga ett shot av espresso i en espressomaskin. Om du inte har en espressomaskin kan du använda starkt bryggt kaffe som ett alternativ, men den autentiska smaken kommer från espresso. Vi föredrar espressobönor från Svanfeldts coffee.
  2. Ånga mjölken: Använd ångstången på espressomaskinen för att ånga mjölken. Målet är att mjölken ska bli varm, men med lite eller inget skum alls. För en cortado vill du ha en tät, silkeslen mjölk snarare än ett tjockt skum som du skulle ha för en cappuccino. Använd exempelvis Arlas Latte Art.
  3. Häll mjölken över espresson: När espresson är klar, häll den ångade mjölken över espresson. Förhållandet mellan kaffe och mjölk i en cortado ligger vanligtvis någonstans mellan 1:1 och 1:2.
  4. Servera direkt: En cortado serveras oftast i ett mindre glas eller en liten kopp, och bör drickas direkt.

Relaterade frågor och svar

Cortado vs. macchiato – vad är skillnaden?

Skillnaden mellan kaffe cortado och macchiato ligger i mängden och behandlingen av mjölken. En cortado består av espresso blandad med en liten mängd uppvärmd mjölk, vilket ger en jämnare blandning. Macchiato, å andra sidan, är en espresso "fläckad" eller "märkt" med en droppe ångad mjölk eller mjölkskum, vilket resulterar i en starkare kaffesmak med bara en hint av mjölk.

Vad är skillnaden mellan cortado och kaffe lungo?

Skillnaden mellan cortado och caffe lungo ligger i tillredning och ingredienserna. Cortado är en espresso som "skärs" med en liten mängd uppvärmd mjölk. Lungo, å andra sidan, är en espresso som bryggs med mer vatten, vilket ger en längre extraktion och en större mängd dryck än en standardespresso. Detta resulterar i en svagare smak jämfört med en konventionell espresso.

Skillnaden på cortado och cappuccino?

Skillnaden mellan cortado och cappuccino ligger i proportionerna av kaffe till mjölk och hur mjölken är förberedd. cortado består av espresso blandat med en liten mängd uppvärmd mjölk, medan cappuccino innebär espresso toppad med ångad mjölk och mjölkskum. Cappuccino har oftast ett tjockare skikt av skum.

Vilken kaffe har mest mjölk?

Av de vanligaste kaffedryckerna har latte mest mjölk. En latte består huvudsakligen av ångad mjölk toppad med en liten mängd espresso. Proportionerna av mjölk till kaffe är mycket högre i en latte jämfört med andra kaffedrycker som cortado, cappuccino eller espresso.